O schema tragicomica de evaziune fiscala

Știți ce este ilar și pueril în toată povestea de evaziune fiscală de 50 milioane de euro? Că s-a folosit aceeași schemă clasică tip suveică pe care o învață orice inspector debutant dornic să “facă și el o treabă” in corpul de control. Câteva firme fantomă, cu  asociați din Republica Moldova sau români săraci de pe tarlaua lui Dragnea, plimbat hârtiile și banii între ele exact ca circuitul apei în natură. Dacă mai ai și tupeu poți cere chiar și TVA -ul înapoi. E modul clasic de a face evaziune, e raspândit în întreaga țara si in domeniile cele mai diverse,  dar in principal pe piața cerealelor, a pâinii, industria alimentară, chiar și în comerțul cu echipamente electronice. Și e foarte ușor de descoperit. Doar jucându-te cu mouse-ul prin bazele de date al ANAF. Mecanismele de control, sistemul informatic centralizat, declarațiile informative si recapitulative ar trebui sa facă viața extrem de ușoară oricărui comisar antifraudă. Avem legi mult mai dure decât în majoritatea țărilor din UE dar în același timp ne ”mândrim” cu cea mai mare evaziune fiscala… Știați că, de exemplu, suntem printre singurele țări care obligă declararea atât a livrărilor cât și a achizițiilor intracomunitare?

Și totuși, de ce schema funcționează ”ca unsă” în continuare?

Aici intervine șmecherul și influența. Aici intervine senatorul și procurorul. Aici iși arată mușchii șeful unei Administrații Financiare sau directorul din Minister. ”Nu te băga, sunt firmele lui X.” ”Bă, ești nebun, mai vrei sa-ți iei salariul sau te trimitem disciplinar la arhiva de la subsolul doi.” ”Sunt bani pentru partid”…. Aceastea sunt cele mai folosite fraze pe care le auzi dacă îndrăznești să pui întrebări. Dacă ”miști in front”. Caracatița trebuie sa fie prezentă in toate posturile cheie, organizarea nu trebuie sa fie perfectă, doar oameni loiali in fotolii dedicate.

Iar păcatul cel mai mare este ca devii neglijent. Nu-ți mai pasă. Ai spate puternic și nimeni nu va îndrăzni să te deranjeze.

Altfel, schema e simplă, așa cum am zis. Pentru diletanți. De ce să te obosești să inventezi optimizări fiscale plătite cu bani grei, să te complici cu offshore-uri sau alte englezisme? De ce să faci lobby pe lângă un guvern slab si derutat, să-i explici că dacă ar relaxa taxele poate că te-ai gândi să platești și tu ceva? Că dacă ar avea oameni integrii în sistem și nu politruci plini de obligații, ar micșora considerabil evaziunea fiscala? Cine ar da din mână găina cu ouăle de aur?

 

shutterstock_85445689

 

Și o remarcă pentru cei care activează in același domeniu ca și mine: toate firmele din rețtea au trebuit sa fie cosmetizate de ochii lumii. Cineva a ținut atât evidența reala cât și pe cea fictivă. Cu buna știință, dar de multe ori dezinteresat. Pentru că e ultima verigă din lanț. Contabilul bun la toate care se descurcă el într-un fel; sa iasa bine; sa nu bată la ochi. Care a fost păcălit de influența șmecherilor din spatele rețelei. Caruia i s-a spus să stea liniștit, ”ca noi răspundem”. Și care acum, din cauza unui razboi intre clanuri (pentru că numai așa pică o astfel de schemă, cineva n-a primit cât trebuie ori s-au certat pe zona de influență) devine acarul Păun. Pe asta n-ați invățat-o nici la facultate și nici la cursurile de pregătire profesională.  Dacă nu știți să țineți piept presiunilor de orice fel, mai bine apucați-vă de altceva…

03 comments on “O schema tragicomica de evaziune fiscala

  • J.R. , Direct link to comment

    …si ca sa numai vorbim de evaziunea fiscala din ramura feroase si neferoase. Am auzit de multe ori cuvintele astea din partea autoritatilor: “lasa-i ba sa ia si ei sarmele alea si cu resturile sa faca un ban de paine”. Dar banul ala de paine, nu e pentru o singura paine si pentru o moara intreaga cu tot cu angajati.
    Centrele de fier vechi din Romania, scot milioane de euro anual si nu ajunge mai nimic catre stat. Chiar daca sunt legi, ele se aplica prea putin, iar cei care vin in control dau o amenda minima de 1000 RON, mai baga in buzunar 1000 RON si gata, s-au multumit ca au luat maruntis la buget.
    Si aici iar vorbim doar de partea de suprafata a evaziunii fiscale.
    Parca am trai in Romania!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *