Pensia si sanatatea – paine si circ

Intr-un limbaj de lemn, am interactionat deseori cu sistemul ticalosit al sanatatii publice din Romania:
– am dormit nopti intregi pe o brancarda jegoasa din holul Spitalului Militar langa rezerva mamei ce suferise un atac cerebral, verificand din ora in ora daca nu cumva are nevoie la baie sau altceva, asistentele de garda neputand fi trezite nici cu tancurile monument din apropiere;
– am trait 6 luni de speranta, deznadejde, tensiune in operatii, cu aceeasi mama care, dupa cativa ani, s-a luptat si cu un cancer descoperit din fericire pana nu a fost prea tarziu. Am platit toate analizele, tratamentul, operatia, recuperarea, sistemul punand la dispozitie (partial) medicul si centrul operator;
– a trebuit sa intervin pana la nivel de manager al spitalului pentru ca fratele meu sa fie operat dupa ce ore intregi fusese uitat pe un pat cu o extrem de puternica criza de apendicita. Traumele postoperatorii au fost motivate de medicul anestezist prin “asa va trebuie daca ne sunati sefii ca nu ne facem datoria” 
– am mituit portari si asistente la Universitar ca  sa pot ajunge la sotia ce aducea pe lumea asta prima mea odrasla. Cititi povestea AICI, e tragicomica;
– am  trait ingretosat timp de o saptamana atmosfera unui salon de 6 paturi in care erau inghesuiti 12 copii plus insotitori, bolnavi contagiosi. Sotia, gravida cu juniorul in 7-8 luni nu avea acces, iar eu “nu ma incadram” sa fiu insotitor pe simplu motiv ca-s singurul mascul din turma si nu puteau sa-mi ofere o rezerva. Desi nu am nici o calificare medicala, am fost surprins sa constat ca scarlatina poate fi diagnosticata ca si pneumonie…

emergency_1

Sunt convins ca nu sunt singurul si cu siguranta nu sunt ultimul care am alergat cu banii dositi in pumn sa-mi fac datoria fata de medicul amabil si profesionist, fata de asistenta care mi-a obtinut o rezerva mai buna, fata de infirmiera care schimba fata de perna (de fapt un burete mancat de vreme si de nervi), fata de portarul zelos care vroia o atentie chiar si in in timpul orelor de vizita. Toti aveti o poveste, toti ati vazut cum arata o toaleta intr-un spital, toti v-ati visat inclestand mainile in gatul asistentei sef – chintesenta arogantei demonice – alaturi de bodyguardul cu ochi bovini.

Sistemul public naste monstri, de aceea nu pot intelege aparatorii virulenti ai acestuia asa cum este el acum in Romania, mostenit de 50-60 ani cu structura, mentalitatea si dotarea unui ev mediu ostenit.

Victor invoca legea cel apara pe actualul ministru, dar aceeasi lege a permis pana acum decontarea unor procente mici de 5-6 % din serviciile medicale excutate de spitalele private. E aceeasi lege in urma careia a semnat contractul de asigurari de sanatate prin care are teoretic o multime de drepturi elementare, nerespectate de nici o institutie publica in acest moment! Aceeasi lege prin care o categorie favorizata  (MAPN, MAI) primeste medicamente gratuite de te intrebi ca face omul respectiv cu pastile  a caror valoare depaseste de 3-4 ori pensia pe care o incaseaza.
Profitorii care au deschis unitati private au investit sume consistente doar pentru ca noi sa avem acces la decenta si nu umilire. Un bon de ordine cu iz de civilizatie face mai mult decat liftiera care n-are chef sa-ti duca copilul bolnav la etajul unde se fac analizele. Intr-o policlinica privata, un CNP este suficient si stiu tot despre tine. Statul, cu infinit mai multe resurse nu-ti  cunoaste nici macar grupa sanguina care poate fi stocata pe un banal calculator.

Hospital2web

Tot Victor invoca faptul ca SMURD-ul iti mai da o sansa cand zbori cu bolidul pe autostrada crezandu-te un pui de Alonso. Perfect adevarat: pentru asta (si nu numai) mi se retin restul de 95 de procente din suma pe care o platesc lunar sistemului. Si pentru ca nu exista un alt serviciu privat de urgenta de anvergura SMURD-ului.
In aceeasi linie, urmatorul pas logic va fi nationalizarea fondurilor private de pensii, asa cum Viktor Orban a facut-o deja anul trecut. Si ele fac profit, isi iau dividende, de ce sa dea statul cei 2-3% din contributia pe care o platim?

Guvernul ne va asigura, nu-i asa, o batranete linistita si fara riscuri.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *