Schimbati anul fiscal, domnilor!

Pentru ca schimbarea taxelor fiscale, fundamentarea bugetului si formarea guvernului nu se vor impaca niciodata cu caltabosii, toba si sampania de Revelion!
Traim an de an aceeasi poveste, deloc frumoasa de iarna, impredictibila si haotica legata de modificari fiscale, cote de taxa, eliminari sau adaugari. Stam cu sarmaua in gat asteptand sa vedem daca ramane TVA-ul 19% sau nu, daca platim supraacciza la combustibil, daca fugim dupa rovigneta cu tortul in farfurie. Casele de marcat din restaurante incremenesc infrigurate,  rugandu-se ca “omul de la service” sa ajunga la miezul noptii, cand artificiile transforma orasul intr-un camp de lupta, sa schimbe procentul nenoricit de TVA, pompele de benzina lacrimeaza in ger incercand sa “slabeasca” pretul cu 7 eurocenti, casierii de la Fetesti stau ascunsi cu chitantierul in mana si pixul pregatit sa scrijeleasca noul tarif.
Nu avem guvern, nu avem buget, pentru ca alegerile au fost si vor fi in prag de sarbatori. Avem in schimb declaratii pline de lapte si miere, avem promisiuni fantasmagorice, crestem electoral salarii si pensii, mangaiem pe frunte sidicatele si pupam grosier fundurile noilor potentati ai zilei.

businessman-with-bag

“Intariti-va statul, domnilor” spunea un papusar al vremurilor postdecembriste, esuat principial in spatele gratiilor. “Schimbati-l cu totul” as spune eu, satul de eternul circ de prost gust din care nu invatam nimic si pe care cel putin odata la patru ani il retraim constiincios.

De aceea schimbati macar anul fiscal, domnilor! Luati-va dupa marile corporatii ale lumii (nu va amagiti, statul este cea mai mare corporatie, are cele mai multe active, cei mai multi angajati, cea mai mare putere de negociere) al caror an fiscal rareori incepe la 1 ianuarie. Adaptati-va realitatilor noastre balcanice, priviti istoria si realizati in final ca pierdeti intotdeauna primele luni ale anului. Reusiti astfel:

  • sa nu mai chemati un parlament abia trezit cu nasul in salata boeuf si inca fara o identitate sa voteze modificari cruciale fara cea mai mica informare
  • sa aveti un guvern care sa-si poata macar intui daca nu fundamenta urmatoarele sase luni de mandat
  • sa evitati blocarea sistemelor tehnice mentiunte pe avarie (multumim, domnule Ghita)  in perioada sarbatorilor 
  • sa nu votati un buget in februarie valabil de la … 1 ianuarie
  • sa nu incremeniti sute de institutii publice, spitale, politie care nu au disponibili banii necesari supravieturii decat in primavara
  • sa nu schimbati orice strategie de business a companiilor private silindu-i sa convoace sedintele de buget a doua zi dupa Anul Nou
  • sa nu ne alergati pe noi, economisti, juristi, oameni de HR etc sa accesam sisteme, sa scriem tone de hartii, sa blocam Revisalul pentru a schimba ieri ce a aparut azi.

democrazy

Pentru ca nimeni nu mai poate, fizic si psihic, sa reziste incoerentei voastre, domnilor!

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *